Przejdź do głównej zawartości

C'est bon!

…czyli powitanie a zarazem motto mojego blogu, kulinarnego w zalozeniu   a w  przyszlosci nietylko, 
dlaczego c’est bon! ?, bo takie sa moje przepisy na potrawy I na szczescie,bo od czego jak nie od dobrego jedzenia zaczyna sie dobre samopoczucie,
dlatego na tym blogu nie znajdziecie przepisow bez glutenu i cukru, bez laktozy i tluszczu, ale za to najlepszej jakosci potrawy oplywajace luksusem, ktory i w waszych domach moze byc obecny,
obiecuje wam czar przeistaczania zwyczajnych przepisow w wysmienite i smakowite potrawy oplywajace zapachem swiezego masla, wykwintnego oleju, owoce morza ryby wysmienite miesa i pasztety w towarzystwie warzyw i owocow bio, wykwintne desery na bazie swiezych wiejskich jaj, wszystko wzbogacone aromatycznymi przyprawami z calego swiata, popijane koniecznie dobrymi trunkami, a tak..bo C’est bon! i la vie est belle…Zapraszam na przygode ze smakiem!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA z rozowymi pralinami pralines roses BABKA wielkanocna,aczkolwiek nietylko,   bo nietylko bez czekolady ale tez bez babki wielkanoc byle jaka, super babka,,,,super wielkanoc! PRZEPIS 400g maki 200g cukru 6 jajek 4 lyzeczki proszku do pieczenia  150ml masla lub oliwy 50 ml mleka 200g pralinek takich jak na fotce ponizej przeznaczonych specjalnie do wypiekow wszystkie skladniki mieszamy ze soba  na koncu dodajemy praliny i mieszamy delikatnie pieczemy w temp. 180° przez 50min. ..
Tarta z morelami czyli wypieki sezonowe Brioszka  francusko polska czyli chalka z rodzynkami
SPAGETTI ALLE VONGOLE Jedna z bardziej ulubionych prze mnie potraw kuchni wloskiej,  pyszna lekka pasta pachnaca czosnkiem i morzem...polecam z makaronem bio, rowniez razowym jak w tym przypadku dla zwolennikow super zdrowego food! zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i jednoczesnie przyrzadzamy vongole ja zaczynam od przyrzadzania sosu na bazie oleju z oliwek, sprasowanego czosnku piztruszki dodaje troszke czili aczkolwiek to moj personalny dodatek, wiec bardzo minimalnie, troszke morskiej soli, i echalotka poszatkowana, wszysko szybko i delikatnie podsmazam, tylko do wymieszania smakow..i do tak przyrzadzonego soku dodaje wyplukane vongole, zalewamy kieliszkiem bialego wina i dobrzemieszame aby wszystkie czynniki dokladnie sie polaczyly o dotarly do wnetrza otwierajacych sie pod wlywem ciepla muszelek, Nastepnie wszystko mieszamy z odcedzonym jednoczenie makaronem ..i gotowe! a do tego....polecam wytrawne  Bordeaux Blanc  SMACZNEGO!